Ha elkészült egy jó és tetszetős termék, akkor hogyan jut el a vásárlóhoz? Kérdés, hogy kezdő a szakmájában, vagy már egy fix vevőkör boldog kiszolgálója. A kezdő nevét és termékét el kell juttatni a leendő vásárlóhoz. De vajon az alkotó tisztában van vele, hogy kinek készítette terméket? Hangsúlyozom, nem tömegáruról gondolkodom, hanem kis szériás előállításról.

Amikor megálmodom a következő termékcsaládot, akkor bizony el kell képzelnem, ki és milyen alkalomra fogja hordani. Fontos a kor, a társadalmi helyzet és a tervezett tárgy funkciója. Lehet szabadon álmodni, de a szakmai kritériumokat figyelembe kell venni. Az ötvösszakma igen sokrétű: ide tartozik az aranyműves,aki ékszereket készít nemesfémből drágakövek felhasználásával; az ezüstműves, aki a dísztárgyakat, evőeszközöket készít nemesfémből; a foglaló, aki az elkészített tárgyakba, az előkészített foglalatokba a drágaköveket befoglalja; a vésnök, aki a tárgyak felületére díszítést vés; illetve a zománcozó, aki többféle technikával a felületre színeket varázsol.

Miután a megálmodott termékcsalád megszületik, tesztelni kell. Többféleképpen történhet a tesztelés. Hordjuk mi,és a környezet reagálását figyeljük. Ha van weboldal, akkor kiajánlhatjuk, a közösségi oldalakon begyűjtjük a hozzászólásokat.

A legfontosabb pedig az ár kialakítása. Tudnom kell, hogy az a célcsoport, amelyiknek készítettem, mennyit szán az újdonságra.Minden nő szereti az egyedit ­– olcsón. Ha sikerül az elgondolás, hamar jön a siker. De tényleg ez a megoldás: adjuk olcsón, hogy vegyék?

Véleményem szerint nem. Ha egyedi, kis-szériás ékszereket készítünk, azokat szánjuk olyan célcsoportnak, akik tudják,mi a különbség tömegtermék és kézműves ékszer között. És azt az összeget,amennyivel drágábban adom, én nem marketingre fordítom, hanem professzionális szerszámra. Lehet rossz szerszámmal dolgozni, de az mindig dupla idő – így hosszútávon sokkal költségesebb.